Sinterklaas snoepgoed chocoladeletter pepernoten

Wat te doen met je left over Sinterklaas snoepgoed? 8 simpele en lekkere tips!

Sinterklaas is het land weer uit en de Kerstman is in aantocht. De kerstboom kan worden opgetuigd, kerstkransjes kunnen gekocht worden en feestjes kunnen worden georganiseerd. Maarre… Wat moeten we eigenlijk met al die leftover pepernoten en chocoladeletters?

Weer Sinterklaas snoepgoed over

Ook wij blijven ieder jaar nog met een voorraadje chocoladeletters en pepernoten zitten. Op zich niet erg, maar vreemd genoeg smaken die pepernoten altijd een stuk minder lekker, wanneer de Goedheiligman met zijn  Pieten het land heeft verlaten. En ik houd er ook niet van om koste wat het kost het snoep toch maar op te gaan eten. Dus zat ik te denken: Er moet toch een creatievere oplossing zijn voor al dat snoepgoed? Wat zou het handig zijn als je jouw overgebleven pepernoten en chocolade kan recyclen? 

Vandaag geef ik je lekker makkelijke tips om je overgebleven Sinterklaassnoepgoed simpel om te toveren in een andere lekkernij! Je kunt het zelfs gebruiken om een lekker dessert te maken voor kerstmis! Al benieuwd geworden? Lees dan snel verder en verlekker je aan mijn creatieve, simpele, maar oh zo lekkere tips:

1. Gestampte pepernoten op brood

Een hele simpele tip om mee te beginnen: Stamp je pepernoten grof en eet het lekker op een broodje. Je krijgt dezelfde smaak als schuddebuikjes of speculaas op brood. Ik heb me laten vertellen dat het vooral lekker is op een vers wit broodje met roomboter. Hoe dan ook: Zo simpel maak je een lekker verwenbeleg voor op je broodje van een paar leftover pepernoten!

chocolademelk chocoladerletter2. Chocoladelettermelk

Op de foodblog ‘Bakken met Plaizier’ kwam ik een leuke en vooral heerlijke tip tegen: Maak een heerlijke mok warme chocolademelk met je chocoladeletter! Het lijkt mij vooral ook lekker om te doen met de witte chocolade. Jammie! Dat gaat er altijd wel in. Lekkere appeltaart erbij en laat die vrieskou maar komen! 😉 Klik hier om het receptje te lezen.

3. Pepernootjes taartbodem

Nog een feestje te vieren? Pepernoten zijn heel lekker als een alternatieve bodem voor je lekkere (kwark)taart. Gewoon lekker stampen. Eventueel kun je wat gesmolten boter of een lepeltje jam of honing door de pepernotenkruimels mengen, zodat de bodem lekker plakt. Et voila! Je taartbodem is klaar voor gebruik!

4. Hemelse chocoladeletter modder

Oftewel een heerlijke chocolademousse. Met een paar eieren en wat ongeklopte slagroom tover je jouw chocoladeletters met gemak om tot een simpel, maar overheerlijk dessert. Het receptje vind je hier. Op deze manier kun je jouw Sinterklaas left overs ook makkelijk omtoveren tot een heerlijk kerstdessert. Dat is pas creatief bezig zijn met je chocoladeletters! 😉

5. Pepernootjes in je yoghurt

Eet jij ’s ochtends ook een lekker bakje yoghurt met fruit en/of muesli en wil je wel wat variatie? Hak je pepernootjes grof en rooster ze 10 a 15 minuutjes in je oven. Vervolgens kun je het als lekkere smaakmaker toevoegen aan je yoghurtontbijtje. Iets minder gezond misschien, maar ja: Het is december zullen we maar zeggen. Kan best voor een keertje. 

chocoladefondue aardbei

6. Chocoladeletterfondue 

Smelt je lekkere letters om naar een heerlijk (kerst)toetje! Namelijk een chocoladefondue. Lekker met z’n allen lekker fruit en snoepgoed in de chocolade dopen!
Hoe doe je het: Breek je chocoladeletters in kleine stukjes. Smelt de chocolade au bain marie. (Zet een steelpan met water op het vuur. Doe in de pan een kom. Zorg dat de kom het water niet aanraakt.)
De chocolade laat je op deze manier rustig smelten. Schenk je vloeibare chocolade vervolgens in een fonduepan, zodat het heerlijk vloeibaar blijft. Het kan ook in een gewone kom, maar houdt er dan rekening mee dat je snel moet fonduen. Op den duur wordt je chocolade hard en is het uit met de fonduepret.
Vervolgens kun je er heerlijk aardbeien, ananas, banaan, marsmallows, lange vingers of ander lekkers in dippen. Niet alleen kidsproof, maar ook voor elke volwassen chocoladegek heerlijk om te snoepen!

7. Gehaktballen met pepernoten

Ja, je leest het goed. Gehaktballen met pepernoten. Ik heb het zelf niet verzonnen. Deze komt uit de koker van foodblogger Francesca. Zij verving de paneermeel voor fijngemaalde pepernoten en voegde nog wat lekkere ingrediënten toe. Haar receptje voor deze verrassende gehaktballetjes vind je hier op haar blog. Ze staan in ieder geval op mijn to-do lijstje om een keertje uit te proberen. Francesca serveert ze bij het avondeten of kleine balletjes als lekker hapje tijdens een gezellige avond.

8. Chocoladeletter pindarotsjes

Ook een leuke, simpele tip om je chocoladeletters om te toveren om er pindarotsjes van te maken. Je hoeft alleen wat ongezouten pinda’s te kopen. Hoe het werkt? Simpel! Smelt de chocolade au bain marie (Zet een steelpan met water op het vuur. Doe in de pan een kom. Zorg dat de kom het water niet aanraakt.) Zodra de chocolade is gesmolten, voeg je de pinda’s toe en roer je ze goed door de gesmolten chocolade. Leg vervolgens de met chocolade omhulde pinda’s in kleine hoopjes op een bakpapier en laat het rustig hard worden. 

 

Dit waren mijn leftover tips voor vandaag. Zit er wat voor je bij? Of heb jij misschien nog andere tips voor de leftover snoepgoed van de Sint? Laat het me weten!

lekker chocoladeletter

 

 

11 gedachten over “Wat te doen met je left over Sinterklaas snoepgoed? 8 simpele en lekkere tips!

  1. Stampen lijkt me het leukst haha, zoals een echte Hollander het betaamt. 😉
    Maar zonder gekheid: dit zijn echt leuke ideeën. Ik heb nog kruidnoten met witte chocolade erom heen. Ik denk dat ik ze bewaar voor door de yoghurt als toetje.

Een reactie plaatsen