5x leuke spellen voor op vakantie

5x leuke spellen voor op vakantie

Mijn man en ik zijn echte spelletjesgekken. Thuis, op vakantie, bij vrienden en familie. We houden van bordspellen, kaartspellen, tactische spellen, kennisspellen etcetera. Wij hebben een hele zooi spellen in huis en spelen ze ook graag. Zo zijn mijn man en ik beiden bloedfanatiek. We laten elkaar niet winnen. Des te zoeter is de overwinning.

Opgegroeid met spelletjes

Mijn ouders hielden ook van spelletjes. Zij lieten me als klein ukkie nooit winnen. Dat motiveerde me om beter te worden in het spel. En ik was ook echt blij als ik had gewonnen. Plus, ik leerde al snel met mijn verlies omgaan. Niks mis mee, vind ik. Want nog steeds ben ik fanatiek als het gaat om spelletjes winnen, maar ik kan ook blij zijn als de ander wint. Dat lijkt me ook wel wat om door te geven aan onze kleine madam.

Op vakantie

Mijn man en ik doen ook graag spelletjes op vakantie. Maar ik vind het persoonlijk niks om dan een groot bordspel mee te moeten sleuren in mijn koffers. Een leuk vakantiespel moet volgens mijn eisen voldoen aan het volgende:

– Verpakt in een klein, licht doosje.
– Met minimaal twee personen te spelen.
– Niet te moeilijke regels (voor als je er een lekker biertje bij wil nemen of je een vakantie vriend het spel uit wil leggen)
– Een potje moet niet te lang duren. Maar het mag wel een beetje verslavend zijn, zodat je nog een potje wil spelen. Of nog één.

Hieronder deel ik vijf spellen die ik met plezier meeneem op vakantie. En die dus aan bovenstaande criteria voldoen.

Meer weten of kopen?

Klik op de naam van het spel of de foto wanneer je nog meer informatie over het spel wil of het wil aanschaffen via Bol.com. Oh ja, en je kunt de spellen natuurlijk ook heel goed thuis spelen. Je hoeft er niet voor op vakantie te gaan hoor! 😉

1. Phase 10

Vanaf 10 jaar – 2 tot 6 spelers
Inhoud: Je hebt een grote stapel kaarten met de cijfers één tot en met twaalf, jokerkaarten en ‘beurt-overslaan’ kaarten. En een handleiding natuurlijk.
Korte speluitleg: Elke speelronde probeer je met de gevraagde kaarten van jouw fase (bijvoorbeeld twee drielingen, zeven opeenvolgende kaarten of zeven kaarten met dezelfde kleur) op tafel te komen. Wanneer één van de spelers geen kaarten meer in zijn handen heeft, is de speelronde voorbij. Strafpunten worden opgeteld en wanneer je op tafel bent gekomen met jouw kaarten mag je door naar de volgende fase. Slaag je er niet in om de fase te kunnen uitleggen op tafel, dan moet je de fase opnieuw spelen. Net zo lang tot het je uiteindelijk lukt. Wie als eerste alle tien de fasen haalt, is de winnaar. 
Oordeel: Dit kaartspel is wel één van onze favorieten. We spelen het vaak en niet alleen op vakantie. Het is een lekker tactisch kaartspelletje zonder teveel fratsen. Je kunt het spel met z’n tweetjes spelen. Dat is al leuk. Maar hoe groter de groep, hoe tactisch interessanter het kan worden. Je kunt elkaar lekker plagen en dwars zitten. Dat vind ik ook leuk aan dit spel. 🙂 Zelf kopen? Klik hier voor meer informatie.

2. Genius dobbelspel

Vanaf 8 jaar – 2 tot 4 spelers
Inhoud: 9 dobbelstenen, een scoreblok en een handleiding.
Korte speluitleg: Je doel is om alle symbolen op je scoreblok weg te kunnen kruizen. Dit doe je door maximaal twee keer per beurt te dobbelen. Je doet dat voor je eigen scoreblok, maar let op! De andere spelers mogen het resultaat van je laatst gegooide worp ook gebruiken. De speler die als eerste alle symbolen van zijn scoreblad kan wegkruizen, is de winnaar.
Oordeel: Ook dit spel is lekker simpel om te spelen. Je moet niet alleen denken aan je eigen scores, maar ook letten op je medespelers. Welke scores hebben zij nog nodig? En help je ze niet teveel door deze worp te laten staan? Misschien toch nog een keer gooien? Het is een leuk, simpel spelletje voor tussendoor op het strand of tijdens mooie vakantie avonden. Zelf kopen? Klik hier voor meer informatie

3. Guillotine

Vanaf 12 jaar – 2 tot 5 spelers
Inhoud: 50 kaarten met edellieden, 60 actiekaarten, een kartonnen guillotine en de spelregels.
Korte speluitleg: Twaalf edellieden staan klaar voor de guillotine. In elke speelbeurt valt de bijl voor de eerste in de rij. Spelers kunnen door middel van actiekaarten de volgorde van de rij beïnvloeden. Voor elke edele die tijdens jouw beurt onthoofd wordt, krijg je punten. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint het spel.
Oordeel: Guillotine klinkt niet echt als een vrolijk vakantiespel, maar niets is minder waar. Er zitten veel grappige details en beschrijvingen in het spel. Ook kun je in dit spel de ander dwarsliggen. Maar je kunt ook jezelf tactisch een zetje geven met de actiekaarten, waardoor je anderen een ‘hoofdlengte’ voor blijft op het scorebord. De eerste keer dat je het spel speelt, moet je even opletten qua regels. Maar de volgende keer gaat dit spel al als vanzelf. Zelf kopen? Klik hier voor meer informatie

 

4. Love letter

Vanaf 10 jaar – 2 tot 4 spelers
Inhoud: 16 speelkaarten, 4 overzichtskaarten, 15 liefdesfiches en de spelregels.
Korte speluitleg: Alle spelers proberen het hart van prinses Anne te veroveren door haar liefdesbrieven te sturen. Ze heeft zichzelf opgesloten in een kasteel, dus je bent afhankelijk van tussenpersonen die jouw liefdesbrief moeten doorgeven. De speler die de meeste liefdesbrieven bij de prinses heeft kunnen krijgen, wint het hart van de prinses en het spel.
Oordeel: Dit spel zit van de vijf genoemde spellen in het kleinste en lichtste doosje. Dus lekker handig om in je koffer mee te nemen, wanneer je op vakantie gaat. Het spel is heel simpel. Je kunt tactisch spelen door te onthouden welke kaarten al op tafel liggen. Je kunt andere spelers benadelen, maar als je niet uitkijkt benadeel je ook jezelf. Een simpel spelletje waarbij je goed moet opletten dus. Zelf kopen? Klik hier voor meer informatie


5. SET!

Vanaf 10 jaar – 1 tot 8 spelers
Inhoud: 81 speelkaarten en de spelregels
Korte speluitleg: Telkens worden twaalf kaarten open gelegd. Iedereen speel tegelijkertijd. Wie is de snelste en vindt als eerste een set van drie kaarten? Kaarten kunnen een set van drie vormen doordat de kleur, hoeveelheid, vorm en vulling alle vier precies gelijk of volledig verschillend zijn. Degene die na het spelen van de 81 kaarten de meeste sets heeft, is winnaar.
Oordeel: Bij dit spelletje zijn snelheid en visueel inzicht een duidelijke pre. Het spel is vrij simpel, wanneer je duidelijk doorhebt wat er van een set verwacht wordt. Ik vind het een erg leuk spel, maar als ik het te lang speel zie ik de vormen en kleuren na het spelen nog steeds voor mijn ogen dansen. Dus na twee a drie potjes wil ik graag iets anders doen of een beetje rust in mijn hoofd. Maar ja, dat is natuurlijk ideaal voor vakantie. Dan kun je daarna lekker een stuk lopen in de natuur om bij te kopen en na te praten over dit spel! Zelf kopen? Klik hier voor meer informatie

 

Deze blog bevat affliate links. Dat houdt in: wanneer je op een link van Bol.com klikt en dan het betreffende product bij Bol.com koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Hiermee kan ik de onderhoudskosten van de website betalen. Dit kost jou niets extra’s, maar kan mij net een kleinigheidje opleveren.

Ook interessant voor je:

Valentijnsdag: 5x leuke romcoms + Winactie (winact... Het is vandaag Valentijnsdag: Een dag vol romantiek en liefdevolle presentjes. Tenminste, als we de media moeten geloven. In alle folders, reclames en...
Review: Qwixx Deluxe Een tijdje terug hebben we een review gedeeld over 30 Seconds Everyday Life. Hoog tijd voor een nieuwe, leuke spelletjesreview! Dat gezegd hebbende, w...
Review: Ticket to ride Europe Mijn man en ik zijn echte spelletjesgekken. Bordspellen en kaartspellen bedoel ik dan vooral. En eigenlijk heb ik daar nog niet veel over geschreven. ...

3 gedachten over “5x leuke spellen voor op vakantie”

Een reactie plaatsen