Auto praat

Auto praat

Ik sta op een feestje en een man praat. Dat weet ik, want hij beweegt zijn lippen. De woorden die uit zijn mond komen zeggen me echter niets. Wat dat betreft ben ik echt een vrouw, bedenk ik me. Hij kan net zo goed Spaans tegen me praten, want ik snap er toch niks van. Maar deze man praat geen Spaans; hij praat Auto.

En ik versta geen Auto. Het heeft gewoon geen zin om Auto tegen me te gaan praten. Ik kan je nog net volgen als je het over de kleur van een auto hebt. En ja, ik heb er een vaag beeld bij wanneer je praat over een merk. Maar dan nog kan het zijn dat ik een heel andere auto in gedachten heb, dan het merk wat jij aan het bespreken bent met me. Ik knik netjes van ja en schud netjes van nee. Maar ondertussen denk ik: “Waar heeft ie het over?”

Ik weet dat het niet specifiek een vrouwentic is hoor. Ik ken ook vriendinnen die wel Auto spreken. Of die zelfs heel enthousiast Auto kunnen spreken als er een bepaald model auto voorbij sjeest. “Die moet je echt zien, want…” En dan worden ze onverstaanbaar, want dan spreken ze ineens Auto.

Mijn man kan ook behoorlijk goed Auto spreken. En mijn schoonfamilie ook. Ik kan er met verbazing naar staan luisteren, maar het zegt me niet veel. Het zal vast met  mijn interesses te maken hebben. Ik vind autorijden handig en leuk. En wat ik het leukst vind aan een auto is dat ie rijdt. Een niet rijdende auto vind ik frustrerend. En dan bel ik de ANWB. Of mijn man. Of mijn oom. Oh ja, de kleur vind ik nog wel leuk om te bespreken. Zo vind ik gele auto’s echt lelijk en blauwe auto’s vaak mooi. Oh, en ja, ik weet dat rode auto’s roze worden als je ze te weinig wast. En ja, dat weet ik inderdaad uit ervaring.

Ondertussen sta ik nog steeds naar de bewegende lippen van de man te kijken. En het zegt me nog steeds niets. Dan zegt ie: “Ik ga even een biertje pakken. Leuk je gesproken te hebben.” Ik knik en kijk hem even na. Dan ga ik maar op zoek naar iemand anders om bij te praten. Over koken, kinderen, creativiteit ofzo… Want die taal spreek ik wel.

4 gedachten over “Auto praat

  1. Ik wis niet dat “auto” een taal is. Uit je verhaal begrijp ik dat het een mannentaal is. In deze tijd van emancipatie zijn er dus ook wel een aantal vrouwen die dit spreken. Ik heb dan één advies ga vreemde talen studeren. Succes!

  2. Ik vind Auto een onbegrijpelijke taal. Ik zou het heel handig vinden als er een woordenboek op de markt zou komen met omschrijvingen en plaatjes. Of een standaard ondertiteling bij mannen die Auto praten. Ik snap alleen niet waarom ik Arabisch, Spaans of een andere vreemde taal zou moeten leren om Auto beter te leren begrijpen. 😉

Een reactie plaatsen